ORTODONTIE DENTARA

Informatii generale

Ortodontia se ocupa cu corectarea pozitiei dintilor. Dizarmoniile dento-maxilare, pe langa aspectul evident inestetic, pot afecta in timp sanatatea gingiilor, a dintilor si a articulatiei temporo-mandibulare. Totodata o masticatie deficitara datorata problemelor de ocluzie (“de muscatura”) poate avea urmari asupra tubului digestiv. Desi impresia generala este ca aparatele dentare sunt numai pentru copii si adolescenti, modificari ale pozitiei dintilor se pot realiza la orice varsta, astfel ca tot mai multi adulti opteaza pentru acest tip de tratament.


In ce consta tratamentul ortodontic?

In prima sedinta va avea loc primul contact cu medicul specialist ortodont. In urma consultatiei, se va realiza un dosar ortodontic ce va contine poze si radiografii ale danturii dumneavoastra. Avand la dispozitie toate aceste informatii medicul ortodont va propune un plan de tratament potrivit dumneavoastra.


Care sunt beneficiile purtarii unui aparat dentar?

O buna parte din populatie are dintii pozitionati incorect. Pe langa aspectul inestetic, dizarmoniile dentare pot duce la o serie de inconveniente in timp. Ocluzia (muscatura) incorecta se poate asocia cu o masticatie incorecta prin suprasolicitarea unor dinti si lipsa solicitarii altora, cu consecinte in timp asupra dintilor, muschilor masticatori si asupra articulatiilor maxilarelor. Inghesuirile dentare ingreuneaza igienizarea dentara, cu consecintele de rigoare: depunere de tartru si de placa bacteriana si favorizarea parodontozei dar si a cariilor interdentare. Tratamentul ortodontic imbunatateste atat estetica cat si functionalitatea aparatului maxilar.